България е на 45-о място от 165 държави в  (HFI), изготвян от

...
България е на 45-о място от 165 държави в  (HFI), изготвян от
Коментари Харесай

Индексът на човешка свобода в България без промяна за последното десетилетие

България е на 45-о място от 165 страни в  (HFI), изготвян от Института Катон и канадския Институт Фрейзър, оповестиха от Института за пазарна стопанска система.

Всяка година рейтингът измерва степента на самостоятелна и икономическа независимост въз основа на 82 обособени индикатора, групирани в 12 категории и оценени по канара от 0 до 10 точки. Тазгодишното издание употребява данни за 2019 година. Индексът обгръща 165 страни, в които живее над 98% от международното население. Средният резултат е 7,12 т., което съответствува с резултата от миналата година, а всравнение с първото премерване през 2008 година международната човешка независимост даже отбелязва едва понижение. С най-голям резултат е Швейцария (9,11 т.) , следвана от Нова Зеландия (9,01 т.) и Дания (8,98 т.). Топ 10 се добавя от Естония, Ирландия, Финландия, Канада, Австралия, Швеция и Люксембург. На дъното са Сирия (3,66 т.), Венецуела (4,03 т.) и Йемен (4,08 т.).

Къде е България

Човешката независимост в България е оценена с 8,08 т., което класира страната на 45-то място (от 165 държави) след Албания и Панама и преди Мавриций и Монголия. Спрямо миналогодишното издание (с данни от 2018 г.) резултатът на страната понижава с 0,05 т. и едно място в класацията, а по отношение на първото издание (с данни от 2008 г.) – с 0,01 т. и 3 места. През годините някои индикатори едва се усъвършенстват или утежняват, само че като цяло човешката независимост в България не отбелязва забележим напредък през последното десетилетие.

Общото показване на страната и през тази година е образувано въз основа на 12-те изследвани категории на обществения и стопански живот:

ИНДИВИДУАЛНА СВОБОДА    

1)  Върховенство на закона   (5,2 т.)  – както в този показател, по този начин и в доста други интернационалните сравнителни проучвания, това е най-проблемната категория за България и страната получава най-ниска оценка. Основният проблем е в слабата успеваемост на наказателното правосъдие, само че и гражданското право и процесуалната правдивост получават ниски оценки.

2)  Сигурност и сигурност (9,6 т.) –  мощна категория за България, а високата оценка идва от практическото неявяване на терористични офанзиви, както и от относително ниския брой на убийства и отвличания.

3)  Свободно придвижване (9,8 т.)  – България получава съвсем оптималния резултат поради свободното придвижване на хората във и отвън страната.

4)  Свобода на религията (8,4 т . – тази категория регистрира правните и регулаторни ограничавания на изповядването на другите религии, както и степента на принуда върху религиозните организации.

5)  Свобода на сдружаване и гражданско общество (8,7 т . )  – относително високо са оценени опциите сдружаване и образуване на политически партии.

6)  Свобода на словото и информацията (7,2 т . )  – като уязвимост е посочена свободата и независимостта на медиите в страната.

7)  Свобода на взаимоотношенията (9,4 т.)  – в тази категория България получава оптималната оценка за неналичието на ограничавания в еднополовите връзки и наследствените права.

ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА

8)  Размер на държавното управление (7,0 т . )  – България получава ниски резултати поради високите разноски на държавното управление и необятното приложение прехвърляния и дотации.

9)  Съдебна система и право на благосъстоятелност (5,9 т . )  – втората най-слаба категория за България, обусловена от слаби оценки за независимостта на правосъдната власт, безпристрастността на съдилищата и доверието в полицията.

10)  Достъп до постоянни пари (9,7 т.)  – високият резултат идва от свободата за владение на задгранична валута и ниските равнища на инфлация в страната, обезпечени от определения режим на паричен съвет.

11)  Свобода на интернационалната търговия (8,4 т.)  – ниските мита за търговия в резултат на участието на България в Европейския съюз покачват оценката на страната. Относително високи обаче остават административните ограничавания пред търговията.

12)  Регулиране на заема, труда и бизнеса (7,9 т . )  – до момента в който неналичието на тежко контролиране на кредитния пазар се прави оценка високо, бюрократичните ограничавания не престават да задушават бизнеса и пазара на труда.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР